שושלת הקארמה קאג'יו הינה שושלת יוגית של לימוד ישיר ממורה לתלמיד הקיימת באסכולות העיקריות של הבודהיזם הטיבטי. היא מקיפה את הלימודים הישנים (נִינְגְמָה) ואת החדשים (סַארְמָה) שהגיעו לטיבט. כשושלת של העברה ישירה בעל-פה היא כוללת מדיטציה, ומאפשרת לרכוש את הניסיון המלא והישיר של טבע התודעה, באמצעות הזדהות עם איכויות ההארה של מורה מוסמך.
מקורה של שושלת הקארמה קאג'יו במאה ה-9 לספירה, בתקופת פריחת הבודהיזם הטנטרי בהודו. המורה הראשון במסורת זו היה טִילוֹפָּה, היוגי והַמַהַאסִידְהָה המפורסם. טילופה קיבל את השדר ישירות מדוֹרְגֶ'ה צַ'אנְג (סנסקריט: וַגְ'רַאדְהַרָה), הבודהה המסמל את הדְהַרְמַקַאיָה – התודעה המוחלטת.

כל מדיטציה בדרך הקג'יו מתחילה בארבע המחשבות הבסיסיות: גוף אנושי יקר ערך, ארעיות, חוק הסיבה והתוצאה, והאושר העילאי של ההארה. הגיה במחשבות אלו מכוונת את התודעה לעבר ערכים אל-זמניים אמיתיים, אשר עשויים להפוך למקור אושר בלתי פוסק.

מהם ערכים אל-זמניים אלו? ראשית, מדובר בהארה – מהותה האמיתית של תודעתנו. שנית, הלימודים אשר מובילים אותנו למצב זה. שלישית, הסנגהה – חברים שעוזרים לנו בדרך. בנוסף, והחשוב ביותר, הינו המורה, המייצג שלושה היבטים ומעניק לנו קשר ישיר להארה. אנו לוקחים מחסה בערכים אלו ונשענים עליהם לחלוטין.

בכדי לבסס ולייצב את הגישה חדשה והמשמעותית הזאת לחיים, עלינו לתרגל מדיטציה. רק באמצעות מדיטציה נוכל להשתנות באמת, שכן אנו תחת השפעה עצומה של הרגלים עקשניים ורעיונות מטופשים הנעוצים בבורות. תיאוריה ללא תרגול כמעט ולא תועיל לנו.

המתרגל במסגרת הקאג'יו מתחיל במדיטציית "מחסה", אשר מאפשרת לו להכיר את המרכיבים השונים של הדרך. לאחר מכן ישנם ארבעה תרגולי מדיטציה אשר נקראים "ניונדרו" (בטיבטית), או "תרגולים מקדימים".

לאחר שסיים את התרגולים המקדימים, יכול להמשיך בשלוש דרכים:

דרך אחת נקראת "דרך השיטות המיומנות" (המיוצגת בקאג'יו כ "שש היוגות של נארופה"), דרך זו מצריכה הכנה מיוחדת, ומיועדת לעבוד עם האנרגיות המוארות בגוף, לעורר שמחה בלתי מותנית ולחוות את חוסר הנפרדות של שמחה זו מהמרחב. במרכזי "דרך היהלום" נעשה שימוש רק בתרגול אחד השייך לדרך זו, תרגול המיתה המודעת ("פהווה"), שאר התרגולים עשויים להינתן באופן אישי בשלבים מתקדמים יותר בתרגול.

הדרך השנייה הינה "דרך התובנה החודרת". דרך זו כוללת הרגעת התודעה ושחרורה מכל מאמץ, מה שמאפשר לחכמה הטבועה בה לזרוח מעצמה.

הדרך השלישית הינה הדרך המרכזית עבור מתרגלי הקג'יו ונקראת "דרך ההזדהות" (סנסקריט: "גורו יוגה"). מהותה של דרך זו הינה מדיטציה על הלאמה. הודות לאמון וליכולתו של המתרגל לראות הלאמה כבודהה, נפתחות איכויות יקרות ערך בתודעתו והוא מזדהה יותר ויותר עם מצבו המושלם של הלאמה.